16 Mayıs 2011 Pazartesi

HALTER

HALTER:
Halter sporunun geçmişi ilkel toplumlara kadar uzanmaktadır.Söz konusu dönemlerde, erkek çocukları için yapılan “ergenlik sınavı”nda özel bir taşı en çok kaldıran sınavı kazanmıştır.Halterin bir spor dalı olarak kabul edilmesi ve ilgi görmesi ise 18.yy. sonlarına kadar dayanmaktadır.Ancak Halterciler(Alman Eugene Sandow, Arthur Saxon ve Fransız Louis Apollon) şovmen,haltercilik de panayır ve tiyatrolarda bir gösteri biçimi olarak kabul edilmiştir.


Naim Süleymanoğlu: onaltı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Kariyeri boyunca üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu vardır. Tam 46 kez dünya rekoru kırmıştır.  


Halil Mutlu: Dünya ve olimpiyat şampiyonu haltercimizdir. 3 kez Olimpiyat Şampiyonu, 5 kez Dünya Şampiyonu, 9 kez Avrupa Şampiyonu olmuş, 52 kg, 54 kg ve 56 kg'da 20'den fazla dünya rekoru kırmıştır. Üst üste kırdığı rekorlar nedeniyle kendisine Küçük Dev Adam lakabı takıldı.  
   

Nurcan Taylan: Türkiye'ye Olimpiyat Şampiyonluğu kazandıran ilk kadın sporcumuzdur. 11 yaşında antrenör Mehmet Üstündağ tarafından keşfedildi. Halterde 6 Avrupa ve 2 Dünya rekoru kırdı. 2004 yılında Atina'daki Olimpiyatlar'da 48 kiloda dünya ve olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandı. Böylece Türk spor tarihinde ilk defa bir kadın sporcu bu başarıya ulaşmış oldu.

Taner Sağır:Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu haltercimizdir. 2004 yılında Atina'ya Olimpiyatlara katılmak üzere giderken gençler dünya rekoru elinde bulunmaktaydı. Daha 19 yaşında katıldığı Olimpiyatlarda 77 kiloda Olimpiyat Rekoru kırarak koparma, silkme ve toplamda en iyi dereceleri yaptı. Böylece oyunlar tarihinin en genç altın madalya alan haltercisi unvanını aldı. 2006'da 75. Dünya Erkekler Halter Şampiyonası'nda 77 kiloda toplamda altın madalya kazanmış ve kariyerinde ilk defa dünya şampiyonu olmuştur.

Sibel Özkan:2000 yılında Konya M. Necati Çetinkaya Kız Yetiştirme Yurdunda halter sporuna başlayan Sibel Özkan, 2005 Gençler Dünya Şampiyonu, 2006 Akdeniz Oyunları Şampiyonu, 2007 Büyükler Avrupa Şampiyonu ve 2009 Yaz olimpiyat oyunları 2. si oldu.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder