16 Mayıs 2011 Pazartesi

VOLEYBOL

VOLEYBOL:
Altisar kisiden olusan iki takimin topu uc pasta filenin uzeirnden gecirmeye ve rakip takimin sahasina dusumelerine dayanan spor dali.
Voleybol 1885 yilinda Amerika’da icat edildi. Holyoke YMCA Okulun’da ogretmenli yapan William Morgan basketbol topunun ic lastigiyle boyle biroyunun oynanabilcegini dusundu ve ilk uygulamayi ogrencileri arasinda yapti. 1. Dunya savasi yillarinda voleybol Uzakdogu’ya ve Avrupa’ya yayildi.1964 Tokyo Olimpiyatlarindan itibaren olimpiyat programina alinan valeybol’da 80′li yillara kadar Sovyetler buyuk ustunluk kurdu.
VOLEYBOLDAKİ İLKLER VE ENLER:
Türkiye’ye voleybol, ilk defa 1919’da Amerikalılar tarafından getirilmiştir.
 Voleybol ilk defa, İstanbul Çarşıkapı’ da bir binada ikamet eden YMCA (Amerikan Derneği) da oynanmıştır.
 Okullarda bu sporu ilk defa başlatan öğretmen “üstat” Selim Sırrı TARCAN’dır.
 Liseler arasındaki ilk şampiyonada, birincilik kürsüsüne ilk çıkan okul, KABATAŞ SULTANİSİdir.  ( 1924 )
Kız liseleri arasındaki ilk şampiyon okul ise, İSTANBUL KIZ LİSESİdir. ( 1924 ) Türkiye’de kulüp takımı olarak ilk resmi şampiyon olan isim BEŞİKTAŞ’ tır. ( 1924 )
 Üst üste voleybol şampiyonu olan ilk ekip yine BEŞİKTAŞ’ tır. ( 1924-1927 arası sürekli 4 yıl )
Kızlar arasında ise bu unvan, ECZACIBAŞI Büyük Bayanlar Takımı' na aittir. Üst üste 13 yıl Türkiye Şampiyonu. Ülke çapındaki birincilikler klasmanında bu rekor aynı zamanda Avrupa Rekoru’dur. ( 1973-1985 arası )
 Erkek Liseleri içinde üst üste en fazla şampiyon olan okul GALATASARAY Lisesi’dir. ( 1943-1963 sürekli 21 yıl İstanbul Birincisi )
 GALATASARAY LİSESİ, 1951-1963 arası 13 kez Türkiye Şampiyonu olarak ikinci bir rekorun da sahibidir
 1948 yılında ilk defa yapılan Türkiye Voleybol Şampiyonası’nda birincilik kürsüsüne VEFA Takımı çıkmıştır
 İlk defa 1970-71 sezonunda organize edilen “Deplasmanlı Türkiye Voleybol Ligi” nde ise GALATASARAY Şampiyonu olmuştur.
 Erkek Milli Voleybol Takımımız ilk uluslararası müsabakasını 1953 yılında Ayhan DEMİR, Sinan ERDEM, Sacit SELDÜZ, Yiğit AYAŞLIOĞLU, Aleksander HOLYAVKİM (Takım Kaptanı), Sağman BELGERDEN, Marsel ŞALABİ, Ziya KAYACAN, Valenltin HOLYAVKİM, Gültekin GÜREL, Lui ŞALABİ ve Selçuk ATAMER’den kurulu kadrosu ile Yugoslavya ile oynamış ve 3-0 mağlup olmuştur. Antrenör ise Haluk KANBAY’dır.
 Bayan Milli Takımımız ise “Uluslararası İstanbul Turnuvası” münasebetiyle 1957’de Dr. Ayten SALİH (Takım Kaptanı), Nazmiye KOR, Güneş ÇAPA, Seta YAĞCIOĞLU, Ayda CANER, Seda ACUDOĞLU, Ümran OKAY, Siray ARCA (ÖZGÜDEN), Fatma EGEMEN, Gülçin EROĞLU, Tomris GÖKSAN, Nezin MUTİBAŞ’dan oluşan kadrosu ile Romanya ile oynamıştır.
Erkeklerde ilk galibiyetimizi 2 Eylül 1956 da Lüksembourg’ a karşı 3-0, bayanlarda ise 22 Temmuz 1961 de Batı Almanya’ ya karşı 3-2 lik skorlarla elde ettik.
Gerek okul gerekse kulüp takımlarıyla Türk Voleyboluna her dönem damgasını vuran Sarı-kırmızılılar’ ın GALATASARAY SULTANİSİ’ ne voleybolu ilk defa 1924’lerde bir Fransız Mektebinden gelen Samsunlu Ziya ile Darüleytam’dan gelen Ahmet KARAOSMAN isimli gençler getirmişler ve diğer talebeler arasında yaygınlaştırmışlardır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder